5 znakov trde vode v vašem domu

Če so pipe v vaši kopalnici in kuhinji prekrite z oblogami, ki jih je težko odstraniti, če na suhih površinah opazite bele grudice in na površini čaja, ki ste ga pripravili za uživanje, plavajo grdi madeži, imamo za vas novice - eno slabo in eno dobro. Slaba novica je, da imate v svojem domu trdo vodo, dobra novica pa je, da lahko vse prej omenjene težave odpravite dolgoročno. Še eno tolažilno dejstvo je, da niste nobena izjema - večina gospodinjstev se bori z vodo, nasičeno z vodnim kamnom. Strokovnjaki pri EcoWater že več kot stoletje odkrivajo, posodabljajo in nadvse skrbijo za konstanten razvoj najučinkovitejših sistemov za mehčanje vode.


Pa vendar, kako voda sploh postane trda?


Za nastanek trde vode so odgovorne raztopine, najpogosteje kalcijeve in magnezijeve soli. Oba elementa kristalizirata zelo enostavno, še posebej pri segrevanju, kar lahko zlahka opazimo v obliki vodnega kamna znotraj vodovodnih cevi v vašem domu ali v kotličku, ki ga dnevno uporabljate za pripravo toplih napitkov. Rezultat je lahko tako drastičen kot na spodnji sliki:

trdavoda

Kako prepoznati trdo vodo?

1. Okvarjeni ogrevalni sistemi. Plast kamna na grelniku debela le 1 mm:

zmanjšana učinkovitost ogrevanja za 10% in več,

zmanjšan učinek (izguba) energije, potrebne za ogrevanje za 10% in več,

zmanjšan pretok in tlak vode v cevovodu, ki se postopoma poslabša in na koncu po daljšem časovnem obdobju lahko povzroči razpoke cevi ali spojev.


2. Grda kopičenja na sanitarnih površinah. Bele lise na pipah, tuših in straniščih kažejo, da:

bodo vaša stranišča kmalu uničena in jih boste morali predčasno zamenjati oz. kupi novo,

morate uporabiti do 60% več čistil.


3. Razdražena koža po kopanju. Milo in druge detergente je težko raztopiti v vodi (pena traja kratek čas), kar pomeni:

prisiljeni ste uporabljati več vode za izpiranje kopeli, mil in drugih higienskih izdelkov,

vaša koža je bolj suha in absorbira negativne učinke kemikalij, kar je še posebej izrazito pri ljudeh z občutljivo kožo, pri otrocih in starješih

kožne bolezni, kot je ekcem, se lahko poslabšajo.


4. Trdovratni madeži na posodah. Trda voda pušča bele obloge na kuhinjskih elementih in posodah ter zmanjšuje topnost detergentov. To pomeni:

posoda in pripomočki so še vedno videti umazani, ne glede na to, kolikokrat jih operete,

obstaja možnost neoprane in premalo pomite posode, zato boste med drugim uživali detergente.


5. Uničena oblačila po pranju. Zaradi trde vode se za pranje perila uporablja velike količine mehčalcev in drugih detergentov, na koncu pa velik del kemikalij ostane neopran v oblačilih, kar pomeni:

oblačila ostanejo umazana in premalo oprana pred kemikalijami,

tkanine zelo hitro zbledijo, 

bela postane siva in trda ter neprijetna na dotik tudi po uporabi dodatnega mehčalca,

vlakna znatno oslabijo, kar vodi do pospešene obrabe.

REŠITEV

Da bi se učinkovito in z dolgoročnim ciljem lotili problema trde vode je treba iz nje odstraniti kalcijeve in magnezijeve soli, ravno tak način pa je mehčanje vode.


Edini način za dosego tega cilja je namestitev naprave za odstranjevanje vodnega kamna (mehčalec) z zmogljivostjo, določeno glede na število članov gospodinjstva, porabo vode in njeno trdoto. Naši strokovnjaki bodo za vas določili najbolj optimalno napravo. Na glavno vodovodno cev v hiši bomo preprosto namestili mehčalec in zagotovili odvajanje odpadne vode.

IONSKA SOL

Kaj pravzaprav je mehčanje vode?

Del mehčalca, ki vas dejansko osvobodi vodnega kamna, se imenuje ionska izmenjevalna smola in je nameščena v rezervoarju znotraj naprave, skozi katerega se pretok vode preusmeri naprej proti vašim napravam. Gre za maso, sestavljeno iz drobnih kroglic zlatega odtenka, ki imajo moč, da nase vežejo kalcijeve in magnezijeve ione (kamne), tako da jih nadomestijo z natrijevimi ioni. Ko se masa nasiči, tj. začne izgubljati svoje lastnosti oz. sposobnost vezave vodnega kamna in obstaja nevarnost, da se vodni kamen ostane v vaši vodi, smola se regenerira s slanico (postopek poteka v času, ko naprava ni v uporabi, običajno ponoči). Med regeneracijo, ki jo naprava izvede samodejno, se ujeta vdni kamen izpere iz smole v drenažni sistem, tj. kanalizacijo, tako da lahko vedno uživate v mehki vodi. Zato je treba v napravo dodati tabletirano sol, običajno vsakih nekaj mesecev. Poleg tega uporabnik na napravi ne zahteva dodatnega posredovanja za zagotovljanje mehke in kakovostnejše vodo za celotno gospodinjstvo.