Voda je voda, kajne?

Pravzaprav v 'svetu vode' niso vse vode enake. Predvsem tu mislimo, na trdo in mehko vodo, katero definira vsebnost anorganskih mineralov v vodi. Tako kalcij, magnezij in železo so pomembni minerali za pravilno delovanje človekovega organizma, vendar je lahko uživanje teh anorganskih mineralov nevarno. Ne govorimo le o uživanju teh mineralov v nepravilni količini, temveč predvsem, o razliki med anorganskimi in organskimi minerali. Približno 90 odstotkov vode v Sloveniji je razvrščenih med trde, predvsem zaradi kraških tal na zahodu in kmetovanja na vzhodu države. To pa ne predstavlja težavo le znotraj našega gospodinjstva, ali industrijskega objekta, delovanja naprav, temveč tudi za naš organizem.

trda voda mehka voda

Kaj sploh je trda voda?

Trda voda je prekomerna prisotnost kalcija in magnezija - dveh naravnih mineralov v vodi. Velikokrat ta voda vsebuje tudi druge minerale, kot na primer, železo in mangan. Večja kot je količina teh mineralov, ki so prisotni v vodi, višje se bo dvignil kazalnik na lestvici trde vode. Čeprav sta kalcij in magnezij nujna za vsakodnevno delovanje človeškega telesa, to ne velja za kalcij in magnezij ki ju najdemo v vodi. Trdnost vode lahko dejansko škodljivo vpliva na vaš dom in vaše zdravje.

Kaj je mehka voda?

V nasprotju s trdo vodo, mehka voda ne vsebuje presežnih mineralov. Mehka voda tako ni le koristna za vaše telo in zdravje, temveč omogoča, da se vaš dom ali industrijski obrat porabi manj energije. Morda dvomite o tem dejstvu, vendar je kopičenje vodnega kamna na naprave zmanjšuje njihovo življenjsko dobo in njihovo efektivno uporabo.